København blog

De bedste hoteller i København

Hur mycket vet du om Sverige som en nation?

Oavsett om du är född i Sverige eller inflyttad, vad kan du om detta land? Kanske du har koll på att nationaldagen är 6:e juni, men inte mycket mer än så? Du kanske inte ens vet varför vi firar nationaldag? Läs vidare här för att få reda på lite mer om Sverige.

Bilderesultat for Sverige

Fakta om Sverige

 

Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag är samma dag, den 6 juni. Det är numera en helgdag. Förr var denna dag endast svenska flaggans dag, men 1983 blev det även en nationaldag. Anledningen till att denna dag firas är för att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523. Då var det även som Sverige blev ett fritt rike och bröt Kalmarunionen. Dagen firas även som ett minne av 1809 års regeringsform. Dagen firas på en mängd olika sätt, varför inte fira den med att spela på Sverigeautomaten svenska spelautomater på nätet? Nationalsången Du gamla, du fria, skrevs av Richard Dybeck år. 1844. Flaggan ska hissas den 6 juni och då klockan 9.

 

Mer intressant fakta om Sverige

 

Visste du att vi svenskar älskar kaffe? Vi bälgar i snitt i oss 3,2 koppar kaffe om dagen och det placerar svenskarna på topp tre i världens kaffedrickarliga! Vi svenskar gillar också jordgubbar och tre sorter från Sverige är Honeoye, Florence och Polka. Midsommarafton är även något vi gillar att fira, utöver 6 juni. Man reser då en majstång. Midsommar är dock i juni, inte maj, men begreppet majstång kommer inte av månaden maj, utan av verbet maja, som betyder pynta med löv. Det är precis vad man gör med en majstång, som man sedan kan dansa runt omkring.